L’Associació de Periodistes d’Investigació (API) celebrarà a Barcelona la gala de lliurament de la segona edició dels seus premis on es reconeixeran els millors treballs de 2021. Els guanyadors es donaran a conèixer a la tardor de 2022.
Enguany la celebració dels premis es trasllada de Madrid a Barcelona per la voluntat de l’API en reforçar els lligams que uneixen el periodisme espanyol. A més, l’API vol ser un punt de trobada de tots els periodistes, independentment de la comunitat autònoma on treballin, per tal de compartir coneixements, fonts, idees, consells i projectes.
«Barcelona ha estat i és escola de Periodisme i d’Investigació. Hem tingut i après de pioners com a Huertas Clavería i Xavier Vinader. L’API és estatal i vol estar i treballar per tots/as els periodistes d’investigació de les diferents comunitats autònomes», assegura el president de l’associació, el veterà mestre de periodistes, Antonio Rubio.
Els premis de l’Associació de Periodisme d’Investigació reconeixen històries que hagin tingut una influència significativa en la societat, mantenint el nivell ètic i de bones pràctiques que promou l’API. Enguany, l’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Libros.com, Be One, AGA, Utande y Llibertad.
L’API és la primera Associació de Periodistes d’Investigació a Espanya, reconeguda com a tal per FAPE, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya.
Està formada per professionals de diferents mitjans i ideologies amb una necessitat comuna: posar en pràctica un periodisme d’investigació de servei públic que serveixi per a aixecar les catifes del poder i remogui consciències.
Encara es poden presentar treballs
Premi API, Premi API Local i Premi API de dades són les tres categories d’aquesta segona convocatòria, les bases de la qual es poden consultar en la web de l’associació.
Els treballs han d’haver-se publicat durant 2021, han d’estar relacionats amb Espanya, i pot presentar-los qualsevol persona major d’edat, a títol personal o en representació d’un equip i en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat.
Podrà postular-se tant amb un article o reportatge com amb una sèrie, en qualsevol format.
El termini d’inscripció finalitzarà el 31 de maig de 2022 i el tràmit podrà realitzar-se des del següent formulari: https://investigacionapi.com/premios-api/.
La valoració de les propostes es durà a terme en tres fases, començant amb un examen d’idoneïtat, que consisteix en una avaluació tècnica assegurant que es compleixen les bases. A continuació, sobre la base dels criteris prefixats, els associats de l’API valoraran i seleccionaran els projectes que arriben a la final. Finalment, un jurat format per membres de la Junta de l’API, associats i especialistes (acadèmics, periodistes de reconegut prestigi, etc) aliens a l’associació, decidiran els guanyadors del premi.
Guanyadors de la primera edició
En la primera edició, a la qual es van presentar mig centenar de treballs, en la categoria general el guanyador va ser ‘Back Up’, una sèrie de recerca sobre ciberdelictes, publicat pel LAB de Radiotelevisió Espanyola (RTVE).
I va haver-hi un esment especial al reportatge en format podcast ‘El cadáver olvidado’, de Daniel Sousa per a la Cadena SER. (Narrat per Javier del Pino i amb disseny sonor de Teo Rodríguez).
En la modalitat de Dades, el premi va ser ‘Los amos de la caza en España’, de José F. Leal, Virginia Hernández i Hugo Garrido i publicat en el diari El Mundo.
El guardó en la categoria de Local va ser per a ‘Una placa al meu poble’, publicat en format *podcast per Isabel Cadenas Cañón i l’equip de ‘De eso no se habla’.
En aquesta categoria de Local, el jurat va concedir un esment especial al treball de Maldita.és ‘Taxis, comidas, prensa, encuestas y asesoría jurídica: las cuentas de los grupos municipales del Ayuntamiento de Madrid entre 2015 y 2017’, signat per Sergio Sangiao, Ignacio Calle, José Molina, Adela Vived i Stéphane M. Gruix.