X

Inicia sesión

Debes ser socio

Cerrar

Pulsa fuera para salir.

Premios API 04/05/2022

Només queda un mes per presentar treballs als Premis de Periodisme d’Investigació convocats per API

El termini finalitza el 31 de maig i compta amb tres categories: General, Dades i Local

Després de l’èxit de la primera edició, ja es poden presentar treballs a la segona cita dels Premis de Periodisme d’Investigació, convocada per l’API (Associació de Periodistes d’Investigació), la primera del país especialitzada en reporterisme d’investigació, al capdavant de la qual està el mestre de periodistes, Antonio Rubio, recentment reelegit.

Es contemplen tres categories, la de treballs d’informació general, la de dades –amb què es vol reconèixer aquesta tendència periodística—i la de periodisme local, una branca que l’API atén especialment en considerar que “la influència dels poders polítics i econòmics pot suposar un obstacle per a exercir la professió”.

En general, els premis de l’Associació de Periodisme d’Investigació reconeixen històries que hagin tingut una influència significativa en la societat, mantenint el nivell ètic i de bones pràctiques que propugna l’API. https://investigacionapi.com/codigo-etico/

Els treballs s’han d’haver publicat durant 2021, han d’estar relacionats amb Espanya, i pot presentar-los qualsevol persona major d’edat, a títol personal o en representació d’un equip i, enguany com a novetat, en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat. El candidat o candidata es podrà presentar tant amb un article o reportatge com amb una sèrie, en qualsevol format.

El termini d’inscripció finalitzarà el 31 de maig de 2022 i el tràmit podrà realitzar-se des del formulari de la pàgina web de l’associació https://investigacionapi.com/premios-api/. 

El jurat, que en la primera edició va estar presidit per la reportera mexicana i defensora dels drets humans Lydia Cacho, tindrà en compte factors com l’acreditació, documentació i verificació del procés, els fets nous descoberts i la seva transcendència, la qualitat narrativa i l’amplitud de fonts emprades, a més d’altres elements com les dificultats i riscos assumits pel periodista i l’honestedat i la independència del treball.

El premi consisteix en una estatueta dissenyada per l’escultor Utande per a l’API i es coneixerà a la tardor de 2022.

GUANYADORS DE LA PRIMERA EDICIÓ

En la primera edició, a la qual es van presentar mig centenar de treballs, en la categoria general el guanyador va ser ‘Back Up’, una sèrie de recerca sobre ciberdelictes, publicat pel LAB de Radiotelevisió Espanyola (RTVE). https://investigacionapi.com/portada/2021/10/06/el-trabajo-back-up-una-serie-de-investigacion-sobre-ciberdelitos-gana-el-premio-api-de-periodismo-de-investigacion-2021/

I va haver-hi un esment especial al reportatge en format podcast ‘El cadáver olivdado’, de Daniel Sousa per a la Cadena SER. Narrat per Javier del Pino i amb disseny sonor de Teo Rodríguez, compte la història de Celestino Hernández González, un dels 59 cossos que ningú va reclamar dels 897 que van acabar en una de les tres morgues madrilenyes durant els mesos de març i abril a causa de la pandèmia de la covid-19.

En la modalitat de Dades, el premi va ser ‘Los amos de la caza en Espanya’, de José F. Leal, Virginia Hernández i Hugo Garrido i publicat en el diari El Mundo. El reportatge va revelar, per primera, vegada la titularitat dels terrenys cinegètics a Espanya i va concloure que 500 famílies -grans fortunes, latifundistes i aristòcrates- es reparteixen un 4,1% del territori espanyol, equivalent a la superfície que ocupen Navarra, La Rioja i el País Basc junts.

El guardó en la categoria de Local va ser per a ‘Una placa en mi pueblo’, publicat en format podcast per Isabel Cadenas Cañón i l’equip De esto no se habla.

Una recerca sobre el cas judicial ‘Las 11 de Basauri’: deu dones i un home detinguts per avortar i practicar avortaments que, entre 1976 i 1985, van haver d’enfrontar-se a diversos judicis i van arribar fins al Tribunal Suprem. El cas va ser l’antecedent de la llei que va despenalitzar l’avortament a Espanya en 1985. 

En aquesta categoria de Local, el jurat va concedir un esment especial al treball de Maldita.és: Taxis, menjars, premsa, enquestes i assessoria jurídica: els comptes dels grups municipals de l’Ajuntament de Madrid entre 2015 i 2017 per l’ús de dades, la bona realització i metodologia de la peça i el gran equip que el signava: Sergio Sangiao, Ignacio Calle, José Molina, Adela Vived i Stéphane M. Grueso.

El sitio web de la Asociación Periodistas Investiación utiliza cookies. Si sigues navegando das tu consentimiento y aceptas las cookies y nuestra política de cookies, pulsa en el enlace para más información.

ACEPTAR
Aviso de cookies