X

Inicia sesión

Debes ser socio

Cerrar

Pulsa fuera para salir.

RECONEIXEMENT 05/10/2022

‘Assetjament sexual i abús de poder a l’Institut del Teatre’ guanya el Premi API de Periodisme Local 2022


El jurat de la segona edició dels Premis de l’Associació de Periodistes de Investigació (API), que es va reunir el 27 de setembre passat, ha decidit declarar guanyador, en la categoria de Periodisme Local, la investigació ‘Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l’Institut del Teatre’, publicada per Albert Llimós i Núria Juanico al Diari Ara.

El jurat va estar format pel degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI) de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, Josep Lluís Micó; la periodista de RTVE i guanyadora del Premi API 2021 Carol Espona; la periodista de dades de La Vanguardia Laura Aragó; la periodista i vocal de formació de l’API, Beatriz Gálvez Garcés, i el sotsdirector del diari Ara i president del Grup Barnils, Enric Borràs. Aquest darrer es va abstenir de fer comentaris sobre la decisió per la seva vinculació amb el diari.

Tots destaquen «la manera com s’ha explicat aquesta història. Així com el ressò i l’impacte que ha tingut aquest reportatge dins del context de Catalunya».

Assetjament sexual i abús de poder a l’Institut del Teatre és un conjunt d’articles que expliquen el que ha passat durant dècades en una institució pública, dependent de la Diputació de Barcelona, l’Institut del Teatre. Al llarg dels darrers 30 anys hi ha hagut una sèrie de professors que han abusat del seu poder sobre els estudiants.

El reportatge en qüestió va significar la dimissió de tot l’equip directiu de l’Institut del Teatre. Hi va haver manifestacions d’estudiants i de gent del sector durant una setmana a Barcelona. Va ser tema central també a mitjans de comunicació.

«La investigació va néixer d’una premissa: hi ha abusos i assetjament sexual al món de les arts escèniques. Arran d’aquesta afirmació es va iniciar un procés exhaustiu i a llarg termini per contactar amb el nombre més gran de gent del sector. A mesura que les converses fluïen apareixien nous casos. Així doncs, després d’uns mesos de feina, va quedar clar que molta gent apuntava a l’Institut del Teatre, i especialment el focus se situava a quatre docents. Durant l’últim mig any de recerca els dos periodistes van intentar confirmar les històries que tenien, buscant proves documentals, converses amb possibles testimonis que verifiquessin les denúncies i finalment parlant amb les parts implicades», van explicar els autors d’aquest treball.

Gala de lliurament

En aquesta segona edició dels premis, concebuts com la ‘Pilota d’Or’ del periodisme de investigació, en què els mateixos afiliats a l’API decideixen quins són els millors treballs, s’han rebut més de 60 candidatures. El guardó dels Premis API es divideix en tres categories: la general de Periodisme de Investigació, Periodisme de Dades i Periodisme Local.

El sitio web de la Asociación Periodistas Investiación utiliza cookies. Si sigues navegando das tu consentimiento y aceptas las cookies y nuestra política de cookies, pulsa en el enlace para más información.

ACEPTAR
Aviso de cookies